Geen bijzonder uitstel belastingen meer vanaf 1 juli

Bedrijven worden geacht vanaf 1 juli weer op tijd belasting te betalen. Ondernemers mogen wel later beginnen en langer doen over het aflossen van de belastingschuld die zij vanwege de coronacrisis reeds hebben opgebouwd. Zij hoeven nu pas vanaf 1 oktober 2022 te starten met betalen en hier is vijf jaar de tijd voor. Dit was drie jaar vanaf 1 oktober 2021. Dat heeft het kabinet aangekondigd bij de verlenging van het steunpakket.

Op 1 oktober 2022 begint de ondernemer dus met het betalen van de openstaande belastingschuld. Hij krijgt van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027 de tijd om dit af te lossen en betaalt dan 60 maanden lang elke maand een vast bedrag aan de Belastingdienst.

Ongeveer een kwart miljoen ondernemers hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om belastinguitstel aan te vragen. Nu staat nog zo’n 16 miljard euro aan belastingschulden uit, in totaal heeft 36 miljard euro aan steun opengestaan. Een groot deel is dus “als de wiedeweerga” terugbetaald, zegt minister van Financiën Wopke Hoekstra.

Vanuit ondernemersorganisaties en onder meer het Centraal Planbureau kwam de oproep om de belastingschulden in sommige gevallen ook kwijt te schelden. Dat is echter aan een volgend kabinet, zei minister van Financiën Wopke Hoekstra. Een ‘generaal pardon’, waarbij alle openstaande schulden worden vrijgescholden, is volgens de bewindsman niet eerlijk tegenover partijen die er juist alles aan hebben gedaan om geen belastingschulden aan te gaan.

Invorderingsrente

Het geld moet dus worden terugbetaald, maar “we zijn zeer coulant als het gaat om de invorderingsrente en we zijn zeer coulant over de termijn.” De invorderingsrente, rente op te laat betaalde belastingen, gaat op 1 januari 2022 op 1 procent, en wordt tot 1 januari 2024 stapsgewijs weer verhoogd naar de standaard 4 procent.

Voorwaarde voor die ruimhartige betalingsregeling is wel dat bedrijven “tijdig voldoen aan de nieuw opkomende verplichtingen”.

Urencriterium

Het kabinet stopt ook de versoepeling van het urencriterium na 1 juli 2021. Vanaf die datum tellen enkel de uren die de ondernemers daadwerkelijk aan hun ondernemingen besteden mee voor het urencriterium.

Verlenging fiscale maatregelen

Een aantal andere belastingmaatregelen die wegens corona genomen zijn, zoals de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen en het onbelast kunnen vergoeden van reiskosten, wordt verlengd tot 1 oktober 2021. Andere fiscale maatregelen die ook onder de verlenging tot 1 oktober vallen zijn:

  • het uitstel van administratieve verplichtingen rondom de loonheffingen;
  • het akkoord met Duitsland en België over de belastingheffing van grenswerkers;
  • de vrijstelling voor een aantal Duitse netto-uitkeringen;
  • het btw-nultarief op mondkapjes;
  • de btw-vrijstelling voor de uitleen van zorgpersoneel;
  • het btw-nultarief op COVID-19- vaccins en testkits.

Het tijdelijk verlaagde btw-tarief op de sportlessen die sportscholen online aanbieden liep door totdat de verplichte sluiting van sportscholen is opgeheven. De verplichte sluiting is nog niet opgeheven voor groepslessen. Tot groepslessen binnen weer zijn toegestaan blijft het verlaagde tarief op basis van een goedkeuring gelden op het aanbieden van online lessen die deze groepslessen tijdelijk vervangen.

Met de uitvoeringsorganisaties, waaronder de Belastingdienst en de RVO, zijn afspraken gemaakt over coulante regels voor terugbetalen van teveel ontvangen overheidssteun. Daarbij bieden ze zoveel mogelijk individueel maatwerk, zo schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer.

NB: alle wijzigingen in en verlengingen van het pakket zijn opgenomen in de dossierpagina’s Maatregelen belastingheffing formeel en Maatregelen belastingheffing materieel van het Dossier Coronavirus.

Bron: Rijksoverheid

Carrousel: Carrousel

Focus: Focus

Rubriek: Invordering

Dossiers: Corona

Informatiesoort: Nieuws

https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/geen-bijzonder-uitstel-belastingen-meer-vanaf-1-juli/?utm_medium=email&utm_source=WKNL_TAXLIVE_TUESDAY_FRIDAY_VERSIE_EM_1_V2&utm_campaign=WKNL_Taxlive_Dinsdag_tm_Vrijdag%20%28Prodflow8AM%29%2FNLTAA-18-OUT-9868&utm_source_system=Eloqua&utm_econtactid=CWOLT000007163411